Jeans: praktisch, stoer, stijlvol en tijdloos

Welke voetafdruk laat jij achter?

HomeJeans: praktisch, stoer, stijlvol en tijdloos

Skinny, flared, slim fit of high waist; jeans zijn er in allerlei soorten en maten. Iedereen heeft er minstens één in zijn of haar kast hangen. Wist jij dat er in elke Nederlandse kast gemiddeld vijf stuks hangen? En wereldwijd worden er elk jaar maar liefst 45 miljoen exemplaren verkocht! We zijn het dan ook wel met elkaar eens als ik zeg dat jeans praktisch, stoer, stijlvol en tijdloos zijn.  

Helaas heeft dit geweldige kledingstuk ook een keerzijde. Het maken van een  jeans heeft een enorme impact op het milieu. Er is 10.000 liter water nodig om één jeans te produceren. Dat klinkt al veel maar als je bedenkt dat je daarmee 200 dagen lang , elke dag 6 minuten kan douchen, klinkt het nog meer. Daarna moet een ‘rauwe jeans’ nog behandeld worden voordat die verkoop klaar is en dat proces is ook niet bepaald milieu vriendelijk. Er wordt gebruik gemaakt van veel chemicaliën en zware metalen om een bepaalde wassing te krijgen. Dit proces staat gelijk aan 150 kilometer autorijden. Het schokkende is dat de jeans dan pas gemaakt is en nog vervoerd moet worden.

Uit onderzoek blijkt dat een jeans gemiddeld 65.000 kilometer aflegt voordat het bij jou in de kast beland. Een echt kilometervreter dus, maar gelukkig kan dit ook anders! Steeds meer merken komen met innovatieve oplossingen om deze impact te verminderen. We spreken dan van ‘duurzame mode’. Duurzame mode is gemaakt met respect voor het milieu én voor de mensen die het maken. Dat betekent minder vervuiling, minder verspilling van water en energie. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met een eerlijk loon en veilig werk, geen kinderarbeid en genoeg ruimte voor ontwikkeling. 

Een pionier op dit gebied is de Nederlandse fabrikant G-Star Raw. Het merk zet zich al lange tijd in voor duurzaamheid en transparantie bij de productie van jeans. “Door baanbrekende denim innovaties wil het merk de impact van zijn producten op het milieu minimaliseren en bijdragen aan een duurzame toekomst.”

[ Leuk weetje: Het merk lanceerde in de lente/ zomercollectie 2018
de Elwood RFTPi Jeans. Volgens het bedrijf 'de meest duurzame jeans ooit'. ]

Ter gelegenheid van Earth Day 2021 presenteerde G-Star Raw  samen met het creatieve bureau The Visionary Lab het kunstproject ‘Denim for Earth’. Verschillende ontwerpers en kunstenaars werden uitgenodigd om denim couture te ontwerpen, waarbij ze zich lieten inspireren door de duurzame innovaties van het merk. Het resultaat was een reeks fascinerende creaties, van denim geverfd met plantenresten tot weelderige hoofddeksels gemaakt van gerecyclede stof. Het denimmerk wilde laten zien dat mode, denim en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Ben je nieuwsgierig hoe dit er verder uit zag? Kijk dan hier.

Kim de Haan: 
“Het is zorgwekkend om te zien hoe erg de mode het milieu aantast. Het behoort zelfs tot de één van de meest vervuilende industrieën. Wij als verkoopkanaal naar de consument zijn een belangrijke schakel als we dit willen veranderen. Daarom kiezen wij zorgvuldig onze denim leveranciers en gaan we het gesprek op gebied van duurzaamheid altijd aan. Onze doelstelling op dit gebied is dat Pull of Polo in 2025 alleen nog maar sustainable jeans verkoopt.”

Over dit onderwerp kunnen we nog eindeloos verder schrijven, het is namelijk een hot topic en steeds meer merken proberen hun steentje bij te dragen. Daarnaast zien we dan ook dat steeds meer mensen willen weten waar en hoe hun kleding is geproduceerd. Als kledingwinkel moet en wil je daar dan ook aan bijdragen. Wij van Pull of Polo zijn trots dat we een mooi en duurzaam merk zoals G-star hebben kunnen toevoegen aan onze collectie!